Bahan2 kisar :-
2 biji bawang merah (yg besar)
3 biji bawang putih
3 batang serai
2 inch lengkuas
2 inch halia
3 sb udang kering
Bahan2 kuah :-
minyak
santan ( 1 1/2 biji kelapa)
2 1/2 sb cili boh
2 peket kecil rempah kari ayam gaul dgn air asam jawa
6 ketul ayam (potong kecil2)
1 peket fishball (potong dua)
1 peket fishcake (potong nipis)
10 ekor udang
5 biji kentang (potong dadu)
air secukupnya
Bahan2 eksesori :-
3 peket mee kuning (celur)
2 biji tomato ( hiris nipis )
daun sup (hiris nipis)
bawang goreng
taugeh (celur)
cili hidup (hiris nipis)
telur rebus
Caranya :-
-panaskan minyak, tumis bahan mesin sampai naik bau..
- masukkan cili boh...
- masak sehingga pecah minyak...
- masukkan pula rempah kari
- masak sampai rempah jd garing...
- masukkan ayam dan kentang dan air sedikit...
- masak sehingga ayam dan kentang empuk...
- masukkan santan, udang, fishball, fishcake...
- kalau rasa pekat sgt... masukkan air...
-apabila menggelegak tutup api...
No comments:
Post a Comment