Friday, January 8, 2010

daging masak kicap berlada hitam...




Bahan2 perap :-
daging (hiris nipis2)
kunyit
garam
lada sulah

Bahan2 :-
bawang merah (tumbok)
bawang putih (tumbok)
halia (tumbok)
kicap
lada hitam (tumbok)
minyak
kentang (belah 4)
air
gula
-semua bahan2 diatas saya main agak2 jer-

Caranya :-
-gaul semua bahan perap, biarkan dlm 2 jam (lagi lama lagi sodap)..
-tumis bahan tumbok sampai wangi dan garing..
-masukkan bahan perap td...
-goreng sampai air daging kering...
-masukkan kentang dan jugak air...
-masukkan juga kicap dan gula...
-masak sehingga daging dan kentang empuk...

p/s : mudahkan... huhuhuhuhu... nak masak pepagi... mesti la yg senang2,mudah dan cepat... huhuhu... daging tu saya perap dr mlm lg sebenarnya... pastu simpan dlm peti... mmmmm... sungguh menyelerakan... ada rasa lada hitam sket... mmmm ceeedaaappp sgt.. :)

No comments:

Post a Comment