Wednesday, January 13, 2010

ikan tongkol cili api...


Bahan2 :-
3 ketul ikan tongkol
garam dan kunyit
3 tangkai cili merah (tumbok)
7 tangkai cili api (tumbok)
1 biji bawang merah (tumbok)
2 biji bawang putih (tumbok)
air asam jawa
1 sk kicap manis
gula dan garam
sedikit air
minyak

Caranya :-
-gaulkan ikan tongkol dgn garam dan kunyit..
-kemudian gorengkannya sehingga garing..
-angkat dan ketepikan ikan tongkol tu..
-panaskan minyak, dan tumis bahan tumbok...
-masak sehingga cili jd garing...
-masukkan air asam dan sedikit air...
-masukkan ikan yg telah digoreng td...
-perasakan dgn garan dan gula..
-masukkan sedikit kicap manis...
-bila dah pekat, tutup api...

p/s : saya masak ikan nie... manis sket... sbb suami tak brape suke pedas... huhuhuhuhu... org terengganukang.... hihihihihiihhi... :)

No comments:

Post a Comment