Monday, January 4, 2010

gulai daging terengganu

mmmmm.... lama tol tak update resepi... huhuhuhu... cam takde mood jer nak tuleh resepi.... hihihihihii.... ok la... mood dah dtg nie... jgn berlengah laggiiii... huhuhuhuhu... gulai daging terengganu nie dah lama wat sebenarnya... wat masa family dr terengganu dtg masa cuti awal muharam ari tu.... hah... dah lamakan... :) .... masa family nak dtg nie... asyik dok pikir jer nak masak apa... last2... suami tepon kakak dia tanya cam ner nak masak daging gulai... terima kasih kak gjah... sbb bagi resepi... 1st time nak masak bg pak mentua makan nie.... huhuhuhu... selama setahun lebih saya kawen ngan suami.... nie la... 1st time pak mentua nak makan hasil air tangan menantunye nie.... hahahahahahhaha.... risau beb nak bg pak mentua makan... hihihiihihii.... hhmmmm... masa nak makan tu... takut2 jugak... hahahahah... takut tak sedap... tp.... tgk diaorg semua berselera mkn... bertambah2 lak tu.... so.... saya menjangkakan makanan yg saya masak tu, sedap la ek... hahahahahahahhaha.... selain gulai daging.... saya masak sup tulang gak... so... resepi sup tulang next entry ya... :)


Bahan utk perap daging :-
1 kilo daging
halia (blender)
kunyit hidup (blender)
lengkuas (blender)
rempah masak rose
rempah mentah rose
air asam jawa
garam
gula
bawang merah (blender)
bawang putih (blender)

Bahan tumis :-
bawang merah (mayang)
bawang putih (mayang)
kulit kayu manis
buah pelaga
cili boh
minyak

Bahan2 lain :-
 satan (1 biji)
kentang

Cara2nya :-
- gaulkan semua bahan perap td.... biarkan selama lebih kurang 2 jam... saya main agak2 jer sukatan bahan2 diatas...
- tumis bahan2 tumisan..... tumis sampai naik bau atau pecah minyak...
-pastu boleh masukkan daging yg dah diperap td dan juga kentang...
-masak daging sehingga empuk...
-apabila dah empuk boleh la masukkan santan...
- masak sehingga menggelegak... pastu tutup api....

No comments:

Post a Comment