Wednesday, January 6, 2010

black paper spegeti bolognese

spegeti nie wat masa ari jumaat lepas... cuti new yearkan.... sebenarnyer kitorg nak wat mee kari... tp.... suami terpaksa g sekolah utk pendaftaran murid2 darjah 1... sooo... dia kata tak best kalau dia takde... sbb dia nak jd mr. QC... huhuhuhuhu... takpe la.... saya pon buat la spegeti... kebetulan shahurin n family nak dtg... so... bleh la rasa spegeti saya nie... hihihihhihihi...


saya jamu spegeti dan bubur jagung pada diaorg... mmmmm... dah hampir 5 bln balik dr german baru nak dtg umahhh.... hahahahhaha.... takpe2... asalkan dtg.... hihihihihi... ok... masa menulis resepi... :)



Bahan2 :-
1 peket spegeti
2 botol sos prego (saya guna yg botol kecek tu)
bawang merah (dadu)
bawang putih(cincang)
1 peket ayam cincang (ramly)
lobat merah (dadu)
cendawan butang (hiris nipis)
cendawan kering (rendam dan potong nipis)
sejenis rumpair (dia cam asam keping nampak yg hitam2 tu.. rendam dan potong kecil2)
sos cili
sos tomato
cili boh
kiub ayam
garam
gula minyak
serbuk lada hitam

Caranya :-
- rebus spegeti sehingga lembut, kemudian toskan..
- panaskan minyak.. kemudian tumis bawang merah dan putih..
- masukkan cili boh...
-masak sehingga naik minyak..
-kemudian masukkan ayam cincang...
- masak sehingga air ayam kering..
- masukkan sos prego, lobak merah, cendawan dan rumpair...
- masukkan air sedikit... kalu tak pekat sgt...
-masukkan sos cili dan tomato...
- masukkan lada hitam, garam dan gula...
-dah menggelegak... tutup api..

No comments:

Post a Comment