Monday, January 25, 2010

bihun tomyam...

seminggu kami asyik dok makan nasik jer... semlm (ahad) suami mintak wat kan tomyam.. saya ok jer... tomyam mkn ngan meehon... sooodap tu... huhuhu... mmmm... pepagi semlm dok bersilat kami laki bini masak kat dapo... ilham aunty dia amek bwk g umah opah... huhuhuhu... senang lenang la kami memasak kat dapo... kalu tak dia pon nak "tolong" gak... hihhiihihi... sehari suntuk la kami belasah tomyam nie.. :)


Bahan2 :-
1 peket bihun
2 biji bawang besar (potong 4)
4 ulas bawang putih (ketok)
5 helai daun limau purut
2 batang serai (ketok)
8 ketol ayam (potong kecil2)
1 peket cendawan
lobak merah
1 peket jagung muda
2 biji tomato (belah 4)
kobis bunga
1 kiub ayam
2 kiub tomyam
8 gelas air

Caranya :-
-rendam bihun dgn air panas sehingga lembut, kemudian toskan dan ketepikan..
-masukkan air, kemudian masukkan bawang merah,bawang putih, serai, kiub ayam dan kiub tomyam..
-masak sehingga menggelegak...
-masukkan ayam...
-masak sehingga ayam lembut..
-masukkan semua sayur-sayuran diatas...
-apabila menggelegak tutup api..

kitorang tak letak cili api pon... sbb ilham boleh makan sekali...tp, mmg la tak kau kalu tak letak cili api... lain kali mesti nak letak cili api... ilham kene belajar mkn pedas2 sket nie... huhuhuhuuhu.. ;)

No comments:

Post a Comment