Wednesday, November 18, 2009

Fatucinie with white sos


Bahan2 :-
-500g fatucinie
-900g white sos (saya guna 3 tin prego yg warna biru tu)
-500ml fresh milk
-1 sudu teh origano
-3 ulas bawang putih (ketok)
-1 tin cendawan butang
-2 keping cheese dale
-sedikit lada hitam (tumbok)
-sedikit minyak utk menumis
-ayam cincang (saya guna ramly)
-sedikit garam

Caranya :-
-rebus fatucinie sampai lembut..letak garam sket masa rebus..
-dah masak, toskan...
-tumis bawang putih dan lada hitam..
-kemudian masukkan ayam cincang..
-masak sehingga air ayam kering..
-pastu boleh la masukkan white sos td...
-masukkan sekali fresh milk...
-tunggu sampai menggelegak, masukkan cendawan dan cheese dale...
-pastu masukkan oregano dan perasakan dgn garam....
-biar menggelegak lama sket, boleh la tutup api...
---------boleh la dimakan----------

masa saya buat nie kuahnye tercair, sbb letak 1L susu... tp rasa tetap ok.... :)

2 comments:

Unknown said...

Nampk sedapnye... Nak minta kebenaran ambik resepi boleh tak? Sy ni tau masak berape jenis je lauk sumenye berkaitan ngan sambal yg kuah2 camni hmmm pk dulu =)

ibu ilham said...

ambik la hamizah... try la... kalu yg mana2 terkurang tu adjust2 la sket... heheheheh
saya pon tak tau masak jugak.. tu yg try tu... ha, amek ko tercair la pulok... huuhuhuuhuhu...

Post a Comment