Wednesday, November 11, 2009

Tumis Lakse

mmmm nie resepi dr keluarga sebelah suamiku (terengganu la)...
memang nie makanan kegemaran suamiku..
blajar masak pon dgn kakak ipar...
1st time masak tumis lakse pakai mee kuning..
selalunya pakai spageti atau bihun...
tp yg asalnya pakai mee lidi...
mee lidi nie kat terengganu jer ada...
mmmm antara spegeti, bihun n mee kuning...
mee kuning lagi sodap... :)

dinner semlm...


Bahan:-
-1 peket mee kuning
-3 ketul ayam isi ayam (potong dadu)
-bawang merah (tumbok)
-bawang putih (tumbok)
-lada hitam (tumbok)
-1 biji telur
-sawi
-1 ketul kiub ayam
-1 sudu sos tiram
-minyak utk menumis
-air

Caranya:-
-panaskan minyak, kemudian goreng bahan tumbok..
-bila dah naik bau, masukkan isi ayam..
-bila agak2 ayam dah masak, masukkan air (ikut suka,kalu nak
bekuah letak lebih airnya)...
-pastu masukkan kiub ayam dan sos tiram...
-tunggu menggelegak, masukkan telur...
-pastu masukkan sawi dan mee...
-tunggu menggelegak boleh tutup api...


Bahan2 cili kicap:-
-1 biji bawang putih
-8 biji cili api
-kicap
-tumbok bawang n cili, bila dah lumat masuukkan kicap...

sedia dimakan...

No comments:

Post a Comment